Denní zpravodajství:

Nejstarší regionální deník (zal. 1996):
26.4.: Z policejního deníku: žák autoškoly řídil pod vlivem drog; recidivista opakovaně kradl v obchodě

26.4.: Ve Žďáře nad Sázavou otevřou cisterciácké stezky, přiblíží ráz krajiny ovlivněné tímto mnišským řádem

26.4.: Rodinka pekariů v jihlavské zoo se rozrostla o dva nové členy

26.4.: Jak skrze kometu na obloze blesk zabil 12 dětí a bouře téhož dne protrhla osm rybníků

26.4.: Den pro zoo v Jihlavě nabídne hry, hmyzí hotel, ale i bažanta Edwardsova či gibona zlatolícého

25.4.: Z policejního deníku: zloděj řádil na stavbě obchvatu; policisté vypátrali hledaného mladíka, byl opilý

25.4.: Svatojiřská pouť v Řečici pod Lipnicí nad Sázavou s hudbou, divadlem i komentovanou prohlídkou

25.4.: Lev Simba si užívá nový výběh v táborské zoo jako malé kotě

25.4.: Dudek chocholatý se vrátil do přírody v lokalitě Na Skřivánku

25.4.: Do jihlavské galerie míří Festival umění a kreativity ve vzdělávání

23.4.: Divadelníci pomáhali domácímu hospici Bárka

20.4.: Legionář a úspěšný motocyklový závodník studoval gymnázium ve Velkém Meziříčí

19.4.: Z policejního deníku: opilý muž poškodil posuvné dveře na nádraží; způsobil nehodu a ujel

19.4.: Výstava S lilií i bez lilie připomene sté výročí třebíčského skautingu

19.4.: Mohelenská hadcová step má novou naučnou stezku i zázemí pro návštěvníky

Publicistika:

H umoresky Bedřichovské
Vzpomínky a sekvence (nejen) z jihlavského Bedřichova, Dřevěných Mlýnů a okolí:
Příběh dušičkový…

Jak hospodář Václav chtěl tak usilovně život zachránit, až o něj přišel…

Děkanovo kvarteto, aneb, jak většina má vždy patrně asi pravdu.

Listopad 1989: Koncert ve Vlašimi, demonstrace nefachčenek – a také co tehdy prorocky odhadl starý kněz.

Jak se moje pomsta udavačskému komunistickému dědkovi skrze krásné ženské nohy proměnila v trojku z chování.

Proč měl jihlavský adventní věnec nikoli čtyři, ale šest svíček?

Těžké hříšníky jejich vlastní hříchy ani do hrobu někdy nepustí…

Příběh dušičkový, aneb jak jsem se už nikdy nestal mrakopravcem.

Co povyprávěl starý skicář o poslední šachové partii s mým dědečkem?

Příběh ztraceného kocourka Mňouka…

Jak jsem kdysi rozebíral a vzápětí postavil – kremační pec!

Důstojník socialistické armády zůstane důstojníkem – i kdyby byl třebas ministrem!

O studentské lásce, o tajném biskupovi a i o tom, jak jsem se stal vlastně novinářem

Závod míru, aneb jak jsem kdysi v továrně zachránil negramotného mistra.

Doutník od papeže, aneb děda výtržníkem…

Iglau.cz: Publicistika, historie, zajímavosti

Sháníte marně homeopatika? V našem eshopu XIV. svatých Pomocníků máme vše!

Ceny obědů rostou nejrychleji u hranic s Německem a Rakouskem; lidé v regionech si po vzoru Prahy vybírají dražší jídla a častěji jedí více chodů
Sdílet článek
Češi za obědy utrácejí čím dál více peněz. Útraty v posledním roce poměrně nečekaně táhnou směrem vzhůru lidé z měst v severozápadních a jihozápadních Čechách v čele s Ústím nad Labem (o 7,8 %), Plzní (7,4 %), Karlovými Vary (7,1 %) a Českými Budějovicemi (7,1 %), a nikoli Praha a Brno jako v minulých letech. Vyplývá to z Ticket Restaurant® Card Indexu. Ten je sestavený z plateb více než 160 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří téměř 1,3 milionu transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.
image-1
Současný růst cen v regionech sousedících s Německem a Rakouskem má více důvodů. „V příhraničních krajích čelí restauratéři na pracovním trhu zesílené konkurenci z Německa a Rakouska. Musejí tedy výrazněji zvyšovat platy, aby jim zaměstnanci neodcházeli za hranice. To se pochopitelně promítá i do cen jídel. Krátkodobě pak zde vidíme i vliv letní turistické sezóny. Restauratéři se díky vyšší poptávce zahraničních návštěvníků nebáli jít s cenami nahoru,“ uvádí Zbyněk Vystrčil ze společnosti Edenred.

Celkově ale Edenred sleduje, že v posledním roce rostou útraty v regionech rychleji, než je tomu v hlavním městě i moravské metropoli. „Je to známka toho, že celé české ekonomice se daří a Češi jsou v době vysoké zaměstnanosti a trvalého růstu mezd ochotni si připlatit za kvalitnější jídlo. A to i mimo největší města, kde to platí již několik let,“ komentuje Zbyněk Vystrčil ze společnosti Edenred.

Z informací, které má Edenred přímo od provozovatelů restaurací, přitom vyplývá, že lidé v regionech si mnohem častěji než dříve objednávají nejenom jídla z polední nabídky, ale i z běžného jídelního lístku a kombinují i více chodů. „To, na co jsme byli zvyklí z Prahy nebo Brna, se stává běžnou praxí i v dalších městech. Díky našemu dlouhodobému partnerství s restauracemi víme, že Češi si zkrátka chtějí na jídle více pochutnat, nepovažují oběd jen za nutnost se najíst. A ideálním nástrojem, jak plnohodnotný oběd zajistit, jsou stravenky, které jsou stále považované ze strany zaměstnanců za nejoblíbenější zaměstnanecký benefit,“ komentuje Vystrčil.

Celkově za poslední rok vzrostly obědové útraty Čechů o 6,5 % (o 8,10 Kč), na zářijových 124,50 Kč. V porovnání s tím celkové spotřebitelské ceny šly nahoru v České republice jen o 2,7 procenta. I to dokládá, jak pozitivní je spotřebitelská nálada v Česku. „Na druhou stranu si musíme uvědomit, že ceny potravin a dalších surovin a nákladů restaurací rostly rychleji, než je celková inflace,“ upozorňuje Zbyněk Vystrčil.

Průměrná útrata za oběd ve výši 124,50 koruny je o 1,50 vyšší, než jaká je hodnota ideální stravenky. Ta firmám i zaměstnancům zajistí maximální daňovou úsporu. „Hodnotu státem
www.edenred.cz strana 2/3
určeného příspěvku na stravování převýšila průměrná útrata poprvé letos v srpnu,“ doplnil Zbyněk Vystrčil.
Marek PRAŽÁK
Sdílet článek na Facebooku

Dnes je sobota 27. duben
(14. duben kalendáře iuliánského)
• 2024 rok křesťanského letopočtu
• 7513 let od stvoření světa
† Svátek dle katolického tradičního kalendaria na 27. 4.:
Úterý po třetí neděli Velikonoční Sv. Petra Kanisia, vyznavače a Učitele Církve
‡ Svátek dle pravoslavného kalendaria na 14. 4. (27. 4.):
14. říjen 2018Glosa
(Leo Švančara)
Poslední exemplář našeho vyhynulého druhu...
Za našich starých krásných hektických časů, v nichž jsme začínali po revoluci nadšeně budovat novou českou mediální scénu, byly pohonnými hmotami ve všech redakcích jednak hustá mlha cigaretového, dýmkového a doutníkového kouře - a jednak všudypřítomná vůně normálního kafe s lógrem. Žádné kávovary: Všude jen rozžhavené vařiče, na nichž jsem současně pálil zrnka kadidla...
Pokračování . . .


  Nejnovější:


Výpočet vašich osobních homeopatik podle data narození:

(na leosvancara.cz)

Z Jihlavy a okolí:

Jihlava - kultura, zábava:

Jihlava - ostatní:

Jihlava, zajímavosti: