Denní zpravodajství:

Nejstarší regionální deník (zal. 1996):
23.4.: Divadelníci pomáhali domácímu hospici Bárka

20.4.: Legionář a úspěšný motocyklový závodník studoval gymnázium ve Velkém Meziříčí

19.4.: Z policejního deníku: opilý muž poškodil posuvné dveře na nádraží; způsobil nehodu a ujel

19.4.: Výstava S lilií i bez lilie připomene sté výročí třebíčského skautingu

19.4.: Mohelenská hadcová step má novou naučnou stezku i zázemí pro návštěvníky

19.4.: Mladý cizinec zemřel při nehodě u Humpolce na dálnici D1, narazil do zaparkovaného kamionu

19.4.: Dominika Mrkosová - policistka, plavkyně a maminka v jedné osobě. Z březnového plaveckého mistrovství přivezla na Vysočinu pět medailí

18.4.: Z policejního deníku: řídil čtyřkolku i přes zákaz řízení vozidel; chodec po střetu s autem utrpěl zranění

18.4.: Ve Velké Bíteši vysadili lípu svobody; v nedalekém Jáchymově bude otevřen sad s osmatřiceti ovocnými stromy

18.4.: Případem napadení psem se zabývají žďárští kriminalisté. V příspěvku, který se objevil na sociální síti, se objevily nepravdivé informace

18.4.: Měření rychlosti v pátek na Vysočině. Přehled vybraných míst měření rychlostních limitů

18.4.: Lipnická poezie, haškovská poetika a hradní pověsti. Nad Lipnicí začne básnit Poesiomat

18.4.: Jihlavská nemocnice vybavila sanity moderními vysílačkami

17.4.: Z policejního deníku: vlak narazil do spadlého stromu; řidič od nehody ujel

17.4.: U cyklostezky na Žďársku ležely v lese granáty z II. světové války

Publicistika:

H umoresky Bedřichovské
Vzpomínky a sekvence (nejen) z jihlavského Bedřichova, Dřevěných Mlýnů a okolí:
Příběh dušičkový…

Jak hospodář Václav chtěl tak usilovně život zachránit, až o něj přišel…

Děkanovo kvarteto, aneb, jak většina má vždy patrně asi pravdu.

Listopad 1989: Koncert ve Vlašimi, demonstrace nefachčenek – a také co tehdy prorocky odhadl starý kněz.

Jak se moje pomsta udavačskému komunistickému dědkovi skrze krásné ženské nohy proměnila v trojku z chování.

Proč měl jihlavský adventní věnec nikoli čtyři, ale šest svíček?

Těžké hříšníky jejich vlastní hříchy ani do hrobu někdy nepustí…

Příběh dušičkový, aneb jak jsem se už nikdy nestal mrakopravcem.

Co povyprávěl starý skicář o poslední šachové partii s mým dědečkem?

Příběh ztraceného kocourka Mňouka…

Jak jsem kdysi rozebíral a vzápětí postavil – kremační pec!

Důstojník socialistické armády zůstane důstojníkem – i kdyby byl třebas ministrem!

O studentské lásce, o tajném biskupovi a i o tom, jak jsem se stal vlastně novinářem

Závod míru, aneb jak jsem kdysi v továrně zachránil negramotného mistra.

Doutník od papeže, aneb děda výtržníkem…

Iglau.cz: Publicistika, historie, zajímavosti

Sháníte marně homeopatika? V našem eshopu XIV. svatých Pomocníků máme vše!

Edenred Card Index: Prudký nárůst cen jídel pokračuje, za poslední rok připlatíme 25 korun navíc
Sdílet článek
Za jeden oběd zaplatí Češi v průměru 175,60 koruny, o 25 korun více, než tomu bylo přesně před rokem. Tak rychlý růst cen a útrat v restauracích nemá obdoby. Kupříkladu loni si Češi připlatili v meziročním srovnání o 10 korun více a i to byl v té době rekordní růst. Zároveň konec podzimu přinesl i návrat Čechů do restaurací – zaznamenaly nejvíce obědových transakcí za poslední více než dva roky. Vyplývá to z Edenred Card Indexu, který je sestavován na základě plateb 220 tisíc majitelů stravenkových karet od společnosti Edenred.
image-1
Listopadový růst obědových útrat v meziročním srovnání dosáhl 16,7 procenta. To sice překonává poslední zveřejněný údaj za celkovou meziroční inflaci (říjnových 15,1 procenta), na čtvrtinový nárůst cenové hladiny v oblasti stravování to ale nestačí. Pro restaurace to tak znamená, že jejich reálné příjmy z prodeje jídel se stále ztenčují.

Zajímavostí je, že ve dvou největších tuzemských městech – Praze a Brně - se v procentuálním poměru zdražuje pomaleji, než ve většině menších měst. „V korunovém vyjádření ale česká i moravská metropole překonávají pětadvacetikorunový průměrný celorepublikový růst. Je to dáno tím, že v obou městech jsou ceny jídel dlouhodobě vyšší a v době ekonomické prosperity také rostly rychleji, než ve zbytku republiky,“ uvádí ředitelka firemních vztahů Edenredu Aneta Martišková,

Náladu může restauracím zlepšit alespoň návrat strávníků. Aktuálně restaurace prodají 69 procent obědů v porovnání s předcovidovým obdobím, což je nejvíce od září roku 2020. A potěšitelné pro ně bude i skutečnost, že téměř osm z deseti jídel si objednají lidé přímo při návštěvě restaurace a pouze pětinu tvoří rozvážka. Pro srovnání – před rokem šla přes rozvážku tři jídla z deseti.

Současná výše průměrné útraty za jeden oběd je výrazně vyšší, než kolik lidé v průměru od firem dostávají na stravném. Nejčastější hodnota stravenky nebo příspěvku připsaného pro jeden den na stravenkovou kartu je nyní 150 korun. Hodnota daňově ideální stravenky pak na základě aktuálně platné vyhlášky ministerstva práce a sociálních věcí činí 180 korun. „Firmy i instituce tak mají v rukou nyní nástroj, jak zaměstnance motivovat směrem ke zdravému a vyváženému stravování,“ doplňuje Aneta Martišková.

Foto: ilustrační
Marek PRAŽÁK
Sdílet článek na Facebooku

Dnes je čtvrtek 25. duben
(12. duben kalendáře iuliánského)
• 2024 rok křesťanského letopočtu
• 7513 let od stvoření světa
† Svátek dle katolického tradičního kalendaria na 25. 4.:
Neděle třetí po Velikonocích Sv. Marka, evangelisty / Litanie větší
‡ Svátek dle pravoslavného kalendaria na 12. 4. (25. 4.):
14. říjen 2018Glosa
(Leo Švančara)
Poslední exemplář našeho vyhynulého druhu...
Za našich starých krásných hektických časů, v nichž jsme začínali po revoluci nadšeně budovat novou českou mediální scénu, byly pohonnými hmotami ve všech redakcích jednak hustá mlha cigaretového, dýmkového a doutníkového kouře - a jednak všudypřítomná vůně normálního kafe s lógrem. Žádné kávovary: Všude jen rozžhavené vařiče, na nichž jsem současně pálil zrnka kadidla...
Pokračování . . .


  Nejnovější:


Výpočet vašich osobních homeopatik podle data narození:

(na leosvancara.cz)

Z Jihlavy a okolí:

Jihlava - kultura, zábava:

Jihlava - ostatní:

Jihlava, zajímavosti: